Anonyma frågor

Gillar din nya hårfärg, det ser jättefint ut! :D
Har lite frågor...
Hur nära är du och Susie? Är ni som systrar, menar jag?
Vilka umgås du med? Kan du inte berätta lite om dina vänner liksom :) Vad dom heter och lite om dom...
Har du det fortfarande bra hos din värdfamilj? :)
Har du tappat svenskan efter att ha pratat engelska så mycket?
Är EF bra som organisation??

Ha det bra! kram!


Susi och jag står väligt nära varandra vilket känns super duper :) Vi är precis som systrar och delar på allt. Pratar känslor och umgås helatiden.

Mina närmsta vänner heter: Dennis, Michael, Moises, Sandy, Susi, Nate, BJ, Chiara, Cami, Jendrik, Fredrik, ah osv.! Kan faktiskt försöka få några bilder på dem under kvällen så kan jag skriva ngra ord om dem :)

Jag har det fortfarande kanon bra hos min familj, de är helgoa och jag kommer alltid att älska dem. Dem har verkligen blivit min familj och vi har lovat varandra att hålla kontakten livet ut. Jag känner mig älskad av dem då dem tycker de är viktigt att påminna mig och susi hur mkt dem älskar oss! Mina grandparents är också en del i min amerikanska familj och jag älskar dem till tusen. Jag är otroligt glad och lycklig att dem har hostat mig och jag kunde nog aldrig fått det bättre.

Svenskan... hur vare med den.. emh jo.. Den SUGER! alltså när jag bloggar så försöker jag undvika att skriva vissa ord. För jag glömmer vad de heter! När jag ska förklara ngt på svenska i skype med mamma så är det vädligt svårt, ibland övergår jag till engelska ord för de är så mycket lättare!


EF är för övrigt världens bästa orginistation, Känner mig skit nöjd och jag har verkligen fått vad jag betalt för. Dem bryr sig och tar hand om dig hela vägen på din resa vilket jag tycker är skit bra.
Vill man byta familj så får man de med en gång om man inte skulle känna sig lycklig i sin familj.
Man märker att för dem handlar de faktiskt inte om pengar, de handlar om att vi som betalt får vad vi betalar för. Bra service! Så tummen upp till EF

2012, ring klocka ring.

Nyår,

klockan slår 12 hos er om inte mindre än 3h och 40min.

Därför slänger jag in mina nyårslöften här

*Ha ett sjukt bra sista halvår i USA
* Va snyggast på prom och ha en jättefin klänning
* Övervinna kärleken och äntligen börja ett riktigt förhållande med killen jag vill ha!
* Ha en dunder sommar i Sverige
* Fixa sommarens festaste fest när jag är hemma i Sverige
* Skrämma livet ur mina fina vänner genom att inte berätta när jag kommer hem ;)
* GÅ PÅ KROGEN!!!
* Skaffa ett sommarjobb med frihet i hopp om att kunna vara ledig med Mr X.
* Skicka hem 4väskor fyllda med kläder te sverige


GOTT NYTT ÅR PÅ ER :)

mitt nya jag

Dags för förändring. Helnöjd faktiskt. Känner mig mer vuxen och mogen.


föresten, nu när jag har tappat 6kilo kan jag har instoppade jeans utan attt se för tjock ut :) nice


sneak peak på min nyårsklänning.

Nyårs firandet är hemma hos oss imorgon. Då blire fest fest fest, har bjudit in mina vänner:) Mina värdföräldrar firar på annat håll.

ett långt svar

Vad är i stora drag de förändringar som du märkt på den amerikanska kulturen jämfört med den svenska? Vad kommer man bli mest chockad över liksom? :)
Tycker det är jätte intressant att läsa din blogg, du är jätte duktig!

Tack så jätte mycket Julia, känner mig väldigt smickrad över att du gillar min blogg!
Den största kultur skillnaden måste väl vara kyrkan. Här i USA så är det en väldigt viktig del av deras liv. Vilket jag som jag tidigare sagt, accepterar.

Jag kan dock bli arg och frustrerad över hur vissa kristna ser på saker här. Ibland känns amerikanare väligt insöade. Som jag ser det, så tycker många mänslor väligt likna. Jag skulle kalla de lite old style att se på saker. tex, många här är hemmafruar. Mannen jobbar och sökter inkomsten. Många är emot bögar, och dem flesta är helt emot abort.
I skolan lär man sig att inte ha sex alls är det bästa sättet att skydda sig. Och att kondomen är i princip värdelös för den inte skyddar så bra.

Jag har själv väldigt starka åsikter om saker och ting, men de flesta ungdommar här ser ut att bara göra som dem blivit tillsagda och inte egentligen någonsin fått haft sin egna åsikt. Man får tex aldrig umentera med sina föräldrar.

Jag tycker de är så fel att man lär sig allt detta om sex i USA. Att de bästa är att inte ha de, istället för att prata öppet om det. Som vi i Sverige. Dem har heller ingen ungdomsmottaging och de är princip omöjligt att få tag på några preventivmedel utan sina föräldrars påskrift.
Alla vet ju att folk inte kommer följa alla regler, de kommer alltid finnas de människor som vill bryta mot varenda grej de blir tillsagda. SÅ när de väl kommer till den där dagen då de ska ha sex, så har dem inga p.piller för då skulle ju deras föräldrar få reda på de, vilket skulle leda till att dem aldrig aldrig någonsin skulle få ses igen.
Och kondomen är ju inte att tänka på för dem , eftersom de är pinsamt att ens köpa en. Och någon ungdomsmottagning har dem ju aldrig fått ngra gratis exemplar på. Sen har dem ju lärt sig att de inte skyddar någonting.
Efter ett par månader sitter dom där, unga och gravida. Om dom då inte skulle känna sig redo för ett barn så kan dem inte göra abort, hela sammhället skulle skjuta bort dem. Då blir deras liv förstörda och andra människor sitter och klaga på att så många unga blir gravida.

Som jag ser det, så är dem väligt insöade och inte tar del i problemen. Vi lever i ett samhälle som inte funkar som de gammla goa gjorde. Man måste vara mer öppensinnad.
Jag har pratat om detta med mina amerikanska vänner, vissa hatar mig och tycker jag är helt fel ute. Men de flesta säger att jag har rätt, att ungdommarna har noll att säga till om. Många av mina vänner går i kyrkan tre gånger i veckan för att dem blir tvingade till sin religion. Om dem inte går, blir dem utslängda.

Bögar för del delen också, blir skrattade åt och hatade av många. Jag har pratat med många krista också hur dem ser på bögar och lesbiska par. Vad dem skulle gjort om deras son eller dotter blev kär i någon av samma kön. Jag fick svaret: Jag skulle leda dem in på rätt spår och försökt hjälpa dem in på rätt spår. Jag hade bett för dem och försökt få gud att hjälpa oss.

Ja.. så är det. Mina åsikter är helt annorlunda, och de har jag både fått bra cred för och dålig.

Vad gör man

Du vet att folk saknar dig när killarna frågar ut dig på en dejt tills du är hemma i Sverige igen.
Är de först när man försvinner från landet ni svenska killar inser att ni nog ville gå ut med mig iaf?

I övrigt känns förhållanden verkligen svåra just nu. De är jobbigt att ta itur med två liv på samma gång, livet här och livet där hemma som väntar på en.


Fler frågor, va roligt!

Hej vet inte om du har svarat på denna fråga så jag gör ett försök att få svar ändå.. Hur gör om du längtar hem? Jag ska åka iväg som au pair fast till England (inte såå långt ifrån Sverige men ändå) har du några trevliga tips :) ? Ha det så bra Tua!

När jag längtar hem, vilket jag knappt aldrig gör. Förmodligen för jag har de så bra här. Men jag tror att de beror på att jag håller mig upptagen. Jag ser till att hitta på saker och umgås med min familj här borta.
Ibland vill jag ju dock bara prata med min familj i Sverige när jag känner att jag saknar dem lite. Då brukar jag faktiskt ringa, eftersom det inte påverkar mig till de sämre. Jag blir alltid glad och lugn igen efter att ha pratat med mina föräldrar. Jag vet att folk inte rekomenderar det, men de funkar för mig. De gäller nog bara att hitta något som passar en själv.
Se till att vara förberädd innan du åker, prata igenom allt med dina föräldrar om hemlängtan osv. Låt dig själv ha moments när du gråter innan du åker. När du släpper ut alla känslor som kommer och den där paniken " vad gör jag känslan" som på något sätt ändo är skön.

Jag tror att den viktigaste anledningen till att jag inte känt hemlängtan sådär mycket, eller ens lite är för jag låtit mig själv gå igenom alla tänkbara situtationer som jag kunde hamna i medans jag vart i USA. Jag grät och hade mina bergochdalbano känslor innan jag åke. På så sätt slapp jag dem helt när jag kom hit.

Föresten, ha inga förväntingar. Möt allt med ett leende på läpparna. Du kommer inte gilla alla förändrigar som du kommer behöva göra i ditt liv, och du kommer säkert tycka de är orättvist att din värdfamilj inte rättar sig lite efter dig. Eller låter dig göra saker som d gjorde hemma.
Men kom då ihåg att du åkte iväg för förändring, oavsätt om den är bra eller dålig.
Man lär sig faktiskt alltid något :)

Elsas värld eller Tuas värld

- Det är lov och ni skiter i att kommentera min blogg. Blir ledsen i ögat. Nä kanske inte, men lite i varje fall.
Så i protest från att blogga om sånt som händer i min vardag så tänker jag läsa min bok. Som min syster sagt att jag är för upptagen för. Det är inte sant, jag läste ut första boken på 2 dagar. Idag börjar jag bok nummer två. Får sån insperationer från den.

Peppar lite för att få slå klackarna i taket, och köra på när jag kommer hem till Sverige igen. Mitt förra mål är ju redan uppnått och när jag är tillbaka till Sverige så gäller de ju bara att påbörja nästa stora mål.
- Fler erfaenheter inom teater. Söka så mycket jobb som möjlgt och utöka mina kontakter.
USA har inspererat mig massor och jag vet inte hur laddad jag kommer vara efter mitt år här att få komma tillbaka och visa Sverige vad jag går för nu.
Min målinriktig kommer nog aldrig att försvinna. Gutt ju.

Nä nu ska jag fixa en brownie milkshake och sätta mig med min bok Elsas värld och inspereas något exta inför Sommaren 2012, Tuas värld.Föresten, för inte så länge sedan gjorde jag min debut i Amerikans musikvideo.
Den hittar ni

------> http://www.youtube.com/watch?v=g_QqnTYgUNQ där


Hus dekorationer.

It's the U.S what do you expect?


Jag kände mig stolt

Idag har jag och Susi sprungit runt på stan. Iförd min pippitröja, korta shorts med svarta genomskinliga stumpbyxor, en fet halsduk snurrad 3 varv runt halsen och en fin kavaj med guldknappar.
I ena handen höll jag stolt min nya fina väska, i den andra en mugg ifrån starbucks.
Mina svarta snörskor med en tuff känsla och mina nitskolgalsögon för att skydda mot de vackra vädret som idag sken över Nampa. Jag kände mig så svenskamerikansk.
Inser hur stolt jag är över mig själv och de jag har gjort under detta halvår. Ett halvår som satt stora fotavtryck i mitt liv. Oförglömliga 164 dagar.


Dec. 26, 2011

Dagen efter amerikansk julafton. Verkligen fatastiskt roliga och minnesvärda dagar som jag haft.

De började redan dagen innan julafton alltså den 24. På kvällen skrev barnen ett brev till jultomten, alla barn utom den största tjejen Rissa (10år) tror på tomten. Men de har hon ju såklart inte berättat för sina syskon.

När brevet var klart och dem hade skrivit om mig och Susi, att tomten inte skulle bli rädd för vi var bara deras utbytesstudenter som hade flyttat in.
När deras brev var klart, mjölken var framsatt och även den jättestora kakan som dem bakat några timmar innan så fick alla ett litet sömpiller, i hopp om att sova lite djupare och sedan gick dem och la sig.

Klockan slog tio, dags för mig, susi, Rissa, Phillip och Kortnai att fixa "jultomte uppdraget" Alla barnen sov djupt.
Vi slog in julgranen i toalettpapper och skrev ett brev tillbaka till barnen. Om att en av hans "Elfs" hade blivit lite busig och lekt med toalettpapperet.
Sedan hämtade vi alla paketet, så stora och så många som de var. Men vi är ju trots allt en stor familj.

Vi la dem under granen medans Kortnai fyllde våra Santas boots med julgodis, tandborstar, paket och små saker. Vi delade på kakan och käkade lite av morötterna som var till rudolf och hans vänner :)

Klockan 6 vaknade jag av familjens röster utanför mitt rum. Barnen hade fått lillåtelse att stiga upp och kolla vad som gömde sig i deras boots. Dem läste brevet, hah jag har saknat att se barn så himmla exalterade över tomten.

Efter de åt vi frukost, jag och Susi hoppade över när vi såg vad som stod på menyn. Kanelbullar dränkta i glasyr. Enda dagen på året barnen får äta onyttigheter till frukost.

Sedan blev det äntligen dags för lite paketöppning. Jag fick så många bra och fina julklappar:)
Under några timmar lekte vi med våra paket. Jag lekte också, haha kanske inte. Men jag kände mig som ett litet barn när jag packade ner mitt smink i min jättestora sminkbox som jag fått av världens sötaste Susi.

När klockan blev 10 bytte vi om från våra pyjamas ( jag från min one piece ) och tog på oss våra fina klänningar och kostymer och begav oss till kyrkan. Där sjöng kören massa jeus sånger. Vi bad några böner och lyssnade på en gammal man som pratatde strunt. 
När det äntligen var över åkte vi hem igen i två timmar för att slappa och leka igen.

Senare åkte vi till grandma och grandpa och åt middag. Väligt gott, kyckling och potatis. Stekta morötter och sallader. Kalkon och massa annat småplock. Tydligen är detta precis vad dem äter varje år. Inget som slog vårt svenska julbord, men något som ändo kändes helt okej i gämfört med vad vi fick under thanksgiving.
Då fick vi nemligen sallad med godis i. HAHA 
 

Mina juloutfits


Denna fina kavajen fick jag av pappa som han valt ut från Gina tricot helt själv.
Min pappa har stil. älskart!

Mina paket

Vill först och främst tacka min familj i Sverige. Tack tack tack för alla fina presenter som jag fått. Helt överlycklig. Älskar er.
TACK JACOB också som skickade mig mera svensk choklad. mummms!

Det är den 25 idag vilket betyder julafton i USA. Ska snart dra till grandma och grandpa för at äta lite. har öppnat alla mina paket :) blev så glad. Har verkligen en sjukt söt värdfamilj som tänker på en och ger en fler paket än vad man förväntat sig.

Jag berättar mer om mig jul senare. Här är i alla fall bilder på allt jag fått idag.


tre st marabou, juleskum och polly från. Sofi Farmans å böcker Elsas mode, Elsas värld. En pippitröja<3
En ringklocka " christmas 2011"


Svenska skvaller tidningar, halsduk, ljus, scarf och halsband.


C.K öronhängen och halsband


Skor, Anka ( som man värmer i mikron) väska, plånbok, Cd skivor och leggins med paljetter.,


Scrapbook, Sminklåda, Starbucks mug, anteckningsblock,  USA former till pepparkako, kakmix till morots kaka


Ljus med fat, stickers till scrap book. kakmix till franska kakor. Doft pinnar som man tar eld på, och ett smyckesskrin som ser ut som ett litet bord.


Min santas boot fylld med godis och andra roliga små grejer

God Jul Sverige

Konstigt nog känner jag mig stabil inför dagen. De är jul i Sverige och jag har precis skypat med tjocka släkten. Hur mycket jag än älskar min svenska jul så vare inte alls jobbigt att se dem där, på julafton utan mig.

Jag är sjukt pepp inför julafton i America imorgon. även om jag firar ikväll också med min amerikanska släkt.
Dock måste jag i vanlig ordning kolla in Kalle anka på youtube.
Ni får ha en sjukt bra Jul i Sverige! GOD JUL!

dagens outfit


Och ennu en gång petinoga folk, mitt smink ligger alltid på golvet och min säng är alltid obäddad tills jag är klar med att göra mig iordning. Så nu är de bäddat och fint undanplockat :D! ta att lugnt

Första julfirandet

Det är dan före svensk julafton. Vi ska till Grandma för att äta julmiddag och fira "lill-jul"
När vi kommer hem ikväll ska vi öppna julklappar från min mamma och pappa<3 För imorgon kl sju är de skype med familjen som gäller!


Såhär såg jag ut runt jul förra året :)

God Jul från the crazy familiy


Älskar min värdfamilj!

Svar (:

Hej Tua! Går du i privatskola? Och varför valde du det isåfall och inte public?

Hejsan Julia. Jag går på privatskola, de var inget jag valde själv. EF hittade skolan till mig och frågade om jag ville ha den, tackade såklart JA eftersom jag inte behövde betala några extra kostnader som man annars gör. 
Jag sa ja eftersom jag ville gå på en privatskola för musik, dans och teater :) Såg möjligheten att få göra något jag älskar i ett stort land som USA.

Random pictures

Här kommer lite bilder från juldagarna som jag glömt att ladda upp,
Jullov

Igår började äntligen mitt välbehövda jullov. Skönt! Gjorde klart mina final exams och sedan hade vi en assembely där vi kollade på skolans, trummlag,band,dance team, kör osv. Min skola är ju väligt musikalisk så de är alltid lika kul när vi visar upp våra finals.

Fick två paket igår också,ett av min kompis Dennis :) så himmla söt. Han hade köpt en såndär ringklocka som man hänger i granen där de står "christmas 2011". Blev så glad att han hade tänkt på mig, och att detta var min första jul i staterna. Han ville att jag alltid skulle minnas den därav fick jag presenten<3
sen fick jag en present av min lärare också som jag är TA för. Hon är abolut den läraren jag har fått mest kontakt med. Varje dag när jag kommer upp till henne så skvallrar hon om hennes liv, om vad barnen i klassen har gjort. Eller om vad som helst i pincip. Hon har alltid på musik i klassrummet och är väligt öppensinnad. Något som inte många amerikanare är. Känns så skönt att komma upp till henne varje dag, och tydligen har hon tyckt de samma om mig! För dem hade bestämt på skolan att ingen skullege en julklapp till sina TA's. Men hon sa att hon hade ignorerat och köpt en i varje fall " because you are my friend" .
Cindy som hon heter är väligt ung och cool. Så varje dag när jag kommer upp till henne så tar jag på mig min halsduk även om de är emot skolan dresscode. Så hon hade köpt mig en ny halsduk som är skitfin<3 värmde så mycket!

Efter skolan hämtade Grandma och Susi upp mig, vi åkte och hämtade upp Grandpa. Sedan tog dom ut mig och Susi till en mexicans restaurang ( IGEN ) haha så söta är dem. Vi åkte in till Boise för att kolla på julbelysningen. Och OMG säger jag bara. Amerikanarna vet verkligen hur man slår på stort. Kommer visa bilder samt videos senare idag. För just nu ska jag julstäda och sen ska vi hitta på något skojj med familjen!


min skoluniforms outfit igår :)


.
Världen var så liten, men jag var för långt bort

Fick ett email idag, Från Josefin som hade fått mitt paket som jag skickat. Tydligen hade hon läst mitt brev högt inför hennes klass ( då det levererats på skoltid av min syrra ) och nästan börjat gråta.
Hon gillade paketet, inte för att jag någonsin tvekat. De gav mig ett sådant leende på läpparna.
Mina vänner som jag har nu är de bästa vännerna jag någonsin haft. Det finns inget bättre än dem, inte ens de kontakter jag får här i USA. Jag saknar dem så oehört mycket och kan knappt tänka på de ögonblick när vi ses igen.
världen kändes så liten när jag insåg att mitt paket jag skickat kom fram till dem. Lixom mitt paket kunde gå tillbaka till mitt hem, mitt kalmar, mitt sverige på bara så kort tid och träffa min familj och mina vänner.
Ibland önskar jag att jag kunde posta mig själv och bara besöka dem för en dag.
Men jag känndes så långt bort.

Är dock väligt lycklig , för min mamma och plast pappa ( Jonas ) har bokat biljetter hit i April. Dem kommer hit under två veckor. Glädjetårar! Ohja! :)

Badet, sen netflex

Nu ska jag lägga mig i badet och sen blire prison break!!
Imorgon är de sista dagen i skolan. Jag klarade ett halvår i USA, stolt!! Nä kanske inte men i allafall.

- Alla ställen jag varit på under dessa 5månadernaVermont


Boston
WashingtonVancouver


Montana


Wyoming

San Fansisco


My first american Christmas

Take a look at the video. Sorry for all the background sound. It's my host family. They are never quiet;) wich i love! I never get bored of them. Me and Kortnai have been working hard on the christmas-tree. Notice the christmas balls in the ceiling to. And in order to get bigger gifts we don't have a stocking, we have "santas boots". Iknow i'm writing in english, It's easy! Swedish is so hard, i don't know half of the words.. and the spelling is very bad :( haha


Hahah, jag är pinsam.

haha:P du menar att du är från lindsdal va? ;) jag förstår om stavningen blir lite svårt när man har skrivit och pratat engelska i flera månader ;)

Hur funkar det med språket i övrigt? :) jag menar hur mycket kunde du när du kom dit respektive hur mycket du kan nu? Och ungefär på vilken nivå behöver man ligga?

Den största skillnaden mellan dig och mig i det här fallet är ju att jag går ut skolan nästa år och kan ju därmed inte gå på ngt high school utan måste antingen ta en språkurs eller gå på college...det grämmer mig lite nu at jag inte har tänkt på detta tidigare men det är nog inte för sent ändå :)

Du har varit till jättestor hjälp Tua och jag tackar dig så jättemycket för det ;)

PS. Jag tror att jag jobbade med några utav dina förra klasskompisar i somras ;) josefin och linnea :) de har iofs båda två bytt skola nu men ändå ;)DS

Ha det jättebra så hoppas jag att det är okej att återkomma om jag har ngn mer fråga :)

Daniel

HAHA! ja de va ju pinsamt att jag stavade Lindsdal fel! HAHAH, misstag. Som sagt man tappar jätte mycket svenska och stavning helatiden.
När jag lämnade Sverige hade jag bara VG i engelska. Jag var bra på att prata, men stavningen var värre. Jag tyckte personligen att jag va ganska bra.
Nu när jag bott här i fem månader skrattar jag nästan åt mina gamla uppsatser dock. Jag anser inte att man behöver ha så mycket kunskaper. Jag menar, du som Svensk kan ju redan mycket i gämförelse med andra länder hur bra eller dålig du än tycker att du är :)

Haha ja, Josefin och Linnea är mina bästa vänner så de va ju trevlig att du fick lära känna dem :)
Ta chansen att åk seriös, hur du än åker så kommer de vara de bästa du har gjort i hela ditt liv. Så mycket som jag lär mig som jag ALDRIG någonsin hade fått lära mig om jag inte hade åkt!

Reply :)

Jag hade inte den blekaste fetaning om att du ens var från Kalmar...Fan vad världen är liten alltså :P Hur vet du vem jag är då? Du har sett mig nere i bageriet som alla andra antar jag? ;) Vi har julbutik med allt var det hör till i morgon förresten :)

Nu har jag ett par frågor till...på vilket sätt bestämde du först och främst vilken stat du ville åka till och sen vilken stad? Jag menar det finns ett par att välja mellan ;) Det jag personligen är mest sugen på nu är en utav EF's språkskolor i Miami för att mer lära mig amerikanska...den engelskan vi lär oss i den engelska-kursen som vi läser nu är ju brittisk engelska vilket jag inte tycker om alls lika mycket...Sen undrar jag också hur du finansierar din resa dit?:) är det genom att söka stipendier? ta lån? ha rika föräldrar? All hjälp jag kan få är jättevälkommen :)

Hoppas att du har det bra där borta på andra sidan Atlanten

Och återigen...jag blev helt jävla paff att vi först och främst var från samma stad men också att du gick på Jenny :P MY GOD!!

Daniel'

När man åker som utbytesstudent kan man antingen göra delstatsval eller bli placerad av slumpen. Jag valde slupen eftersom man behövde betala ett par tusen extra för delstatsval. Altså hade jag ingen som helst arning om vart jag skulle bli placerad.
Nu såhär i efterhand tror jag de är bättre att låta slumpen avgöra, dels för att de är enklare att få en bra familj, och dels för jag tror att vart man är hamnar så finns de en mening med det.

Jag sökte inget stipendie, min resa kostar/kommer att kosta 150.000 med fickpengar varje månad.
Jag är lyckligt lottad och mina föräldrar har betalat för hela resan. Dem är inte rika på någotvis, dem har kämpat och sparat pengar så mycket dem kan. Tog oss ungefär 1år att fåihop pengarna. Men då men ett bidrag från mormor och morfar. Betalningen är uppdelad, alltså ett par tusen i månaden innan man åker iväg. Så om man bokar i lång förväg så hinner man splitta upp betalningen en liten bit . Vi tog alltså inga lån.
resan är dyr men det är en livs investering. Jag kommer ha med mig efarenheterna i hela mitt liv. Mitt CV kommer se bättre ut och de kommer bli enklare för mig att söka jobb. Mina föräldrar såg detta som någoting viktigt i livet, att vara på egen hand och klara sig själv. Lära sig leva med saker man kanske inte är van vid. Ta del av en kultur som man kanske inte aldrig förstår sig på. :)

Haha men ja, världen är vädlig liten jag kommer tillochmed från Lindstad ;) gick på lindstadsskolan! haha.

Hur eller hur, tycker du ska prata med Calle, Engelskaläraren om på Jenny om du känner honom. han åkte som utbytesstudent till Michigan. Dock har jag för mig att han inte riktigt var nöjd med EF, men hör med honom så har du båda sidors synpunkter :)

godmorgon

God morgon världen.

Jag vaknade nyss, ska snart ta min cykel till bussen. Idag är det final exams. Är dock inte ett dugg orolig. På Onsdag har jag mina final exams i Historia. Känns som jag ger upp, hur mycket jag än kämpar så får jag aldrig ett godkänt på historia testen. Nåja, kämpa kan man väl göra i alla fall.

Ville bara säga att de är mindre än en vecka till julafton. Tiden går så fort när man har roligt! Pratade med mamma igår, saknar henne och familjen otroligt mycket. Dock ingen riktig hemlängtan än. Skönt (:
Har bott här i 5 månader och lite till. Trodde nog inte att de skulle gå såhär fort, och vara såhär lätt.

Nä nu måste jag dra mig.


Älskar er,


Jag saknar min säng hemma i Sverige. Med mitt duntäcke!! och mina dunkuddar!! Önskar jag hade sådana här.
plus alla 5kuddar jag brukade sova med...åhh! När jag är hemma i Sverige ska jag spendera all min tid att gosa i min säng! Fast då blir nog mamma inte glad.

America baby

kolla på videon vettja!


Övrigt denna veckan

Fler saker som har hänt under veckan.

Har haft många föereställningar. Bland annat med dansen. Vi visade upp våran final exam inför skolan där vi gjorde en preformance med "Chanse dance" som går ut på att man slår en tänrning och blir indelade i slumpvisa grupper. Sen slår man tärningen igen, då får man sina danssteg man måste göra. Man knycklar ihop dem i lappar och drar sedan upp den en och en. Då får man veta i vilken ordning man ska göra dansen i. Efter det får man ett papper och en penna. Då ska man måla random sträck utan att titta på papperet.När vi var klara fick vi reda på att de var i den direktionen vi skulle dansa i.

Vi fick 2 veckor på oss att sätta ihop dansen på ett sådant krativt sätt som vi kunde med de steg vi var tvunga att göra osv. När de sedan blev dags att uppträda fick vi slupvist slå tärningen igen och en sång gick på streion. Då var de bara att uppträda, fasten vi aldrig förr hade sätt dansen. Skit kul! Blev himmla roligt (:

I onsdags hämtade även grandpa upp mig från skolan med Susi. Då åkte vi hem till dem för att bara umgås, trodde jag och susi. För de va de vi hade frågat om att få göra. Istället tar Grandma och grandpa ut oss på reasturang. Vi åt 3rätters och hade de jätte mysigt. Älskar dem, är så glad att jag har dem. De hjälper mig att inte vara ledsen över att min farmor dog, 3 veckor efter jag lämnat sverige. När vi var fädriga med middagen åkte vi runt i Nampa för att kolla på alla galna juldekorationer. Jätte vackert :)

Annars har de bara varit en vanlig vecka. Kan kanppt fatta hur nära de är till julafton dock. Denna veckan börjar final exams. Kommer att ha dem varje dag nu. Jobbigt, men de är bara att hålla i.

Å juste, jag var på Susis choir consert också! De va vackert :)


haha random hus som jag passerar varje dag. Julkrubban täcker halva deras hus. ganska kul


haha jag och Jacob. Älskar barnen!


Lite bilder från min skola


en bild från en del av vår "black Box" teater rummet.


min skoldators bakgrund. Dem dagarna då jag snaknar mitt Kalmar.


En del av vår " mac lab "


korridoren.

De va alla bilder jag hade så långt. Fler kommer ;)

Football game

Denna helgen har varit en super rolig helg. I fredags hade vi pepparkaksbak hos våra kusiner "uncle monkey" som vi kallar honom (:
jag var den enda tonåringen som gjorde ett pepparkakshus haha! ägde ut barnen och gjorde ett slott.

sen när lördagen kom åkte vi ut till Boise för att gå på ett Boise state game. Hur coolt som helst. Dem hade världens grymmaste invigning av matchen med flygplan som körde över arenan och sådant. Kommer lägga ut en video senare (: Sen efter de åkte vi till en club för att festa på Not silent night alla klädde sig skit horigt. Inte riktigt vad jag hade förväntat mig av USA som alltid ska göra en sådan stor sak med hur man klär sig. Ingen klyfta någonstanns osv. Helst ska man ju täcka axlarna också. Men vi hade de skit grymt och vår raggnings replik under kvällen blev
 
" hey you, are you an exchangestudent"?
" No? why?"
"Oh you just look so scandinavian, I'm from Sweden btw"
" Really? Do you want to dance"?

Hahha , föresten. Uppräckte att folk här i USA verkligen inte kan dansa. Killarna måste också alltid fråga tjejerna om dom vill dansa. Nivet när killen ställer sig bakom tjejen och håller henne på höfterna. Aja, vi blev populära den kvällen..Dock åkte vi hem tidigt de är ju de stjärnor gör eller? Inte av den anledningen dock, utan för vi tyckte deras musiksmak sög. Istället hoppade vi i grandmas utomhus jacuzzi. Satt där med en kall cola till klockan blev midnatt och somnade starax därefter. Vi 4, Susi, Jag, Sandy och Grace.

en toppen weekend helt enkelt. USA är som bäst just nu.


Och ja, de är Rapunzel står utanför sitt slott.. Ja hon kanske klippte håret? vadå fet? Hon har faktiskt på sig en one piece!
stolt. De är ju trots allt mitt första pepparkakshus som jag bygger helt på egen hand


Haha ja, man bor ju i självaste " Land of potatoes " som vi säger.


Fråga ifrån kalmar

Hallå hallå :) jag heter Daniel och kom bara in på din blogg av en slump faktiskt...men jag tycker verkligen att den är rolig och läsa och att du verkligen gör ett bra jobb :) Nu har jan en fråga till dig också om det är okej?

Det är så att jag går ut gymnasiet nästa år och i första hand så funderar jag på att ta en språkurs i USA...min fråga bli då (eftersom att jag har läst mig till att du hade ngt med EF att göra iaf) om vilka erfarenheter du har om just företaget...vad de till bra hjälp? var priserna rimliga och framför allt...är det något som du tyckte var roligt :)?

Jätte tacksam för svar

Daniel Hultenius från Kalmar i Sverige


Hej hej Daniel. Kul att jag vet vem du är ;) vi går på samma skola. De kanske du visste men i varje fall.
EF är verkligen de bästa företaget. Jag har jätte bra erfarenheter från dem. De är världens största  största företaget när de kommer till utbytesstudent år och liknanade. De bästa är att de startade i Sverige.

När man skickar in sin ansökan till deras program så får mab verkligen en jätte härlig mottagning av dem. Från och med att jag skickade in min ansökan så ringde de mig flera gånger innan jag åkte. För att se hur man mådde och om allt hemma gick som de skulle osv. Jag får flera mail från dem fortfarande. Dem skickar presenter som tex. en tröja och linkande grejer. Men de abolsut bästa är att dem vet vem du är när du ringer. Och allt om din situation. Tex säger dem.. Hej Tua hur mår du? Hade du en bra föreställning förra veckan? osv. Jag älskar EF och rekomderar dem väligt starkt även om de är ganska dyra så får man verkligen vad man betalar för.

Planerna

Planer inför Jul och Nyår

Imorgon- Är de free dress day i skolan! Sen ska vi till våra kusiner och bygga pepparkakshus.
Lördag 17 Kommer de en stor DJ till Boise. Vi ska dit för att festa på en jätte str klub. Kommer bli fett
Söndag 18 Chilladag hos Grandma Karen kanske blir ett bad i hennes hottub.
Måndag 19 Skola, Final exams
Tisdag 20 Skola, Final Exams
Onsdag 21 Sista dagen i skolan. Julmiddag med alla Juniors/ Grandma and Grandpa ska ta oss och kolla på julbelysningen runt stans mest decorerade hus.
Torsdag 22 jul förberedelse och annat (:
Fredag 23 Första julafton med släkten
Lördag24 kl 7 ska jag stiga upp för julafton på skype med familjen<3333
Söndag 25: MY FIRST AMERICAN CHRISTMAS!
Nyår: Newyears party in Boise on the ICE

Dreaming of a white christmas

drömmer du på engelska eller pratar alla fortfarande svenska i dina drömmar? :)

Jag drömmer oftast bara på Engelska. På Senaste tiden har jag drömt samma dröm, att mamma tror att mitt utbytesstudentår är över och skickar mig hem igen. När jag kommer hem försöker jag förklara på engelska att mitt år inte är över. Men mamma lyssnar inte. Jag börjar skolan i Sverige och mina vänner frågar varför jag är tillbaka. Folk pekar och viskar och ryktet börja gå att jag var för svag för att stanna ett helt år i USA..
känner mig som den största misslyckaren när jag vaknar upp. PÅ samma ställe varje gång.
Blir så rädd att de är sant ibland att jag måste kolla runt flera gånger i mitt rum för att se att de är mitt rum i här i USA.

Skönt nog att jag har ett helt halvår kvar. Dock önskar man att man kunde njuta av sina drömmar på engelska lite mera. !


saknar min Celie, min syster. Älskar henne. Har alltid sätt upp till henne ( fast säg ingeting till henne, jag gillar att låtsas som om jag är den smarta,framgångsrika i familjen.. hon behöver faktiskt se upp till mig ibland också)

djupa tankar

Det är svårt att se tillbaka på sitt liv hemma i Sverige. Se vad man hade som man inte har här i USA. Jag har lärt mig att uppskatta saker som jag nog aldrig uppskattat förr. Men jag har även insett hur rätt jag haft om saker, drömmar och mål inför mitt liv.

När jag blickar tillbaka så är jag lycklig lottad som får göra de jag vill med livet. Att fasten mina betyg sög efter nian så klarade jag att komma in på de program jag ville, då med lägsta intagningspoäng. Jag är stolt över mig själv, och över den jag har blivit. Jag är stolt över att hur jag än mår så kan jag dölja de och inspera andra.
Jag inser när jag läser min bok med hälsningar från vänner. Att jag nog är en insperation i många av mina vänners liv. Jag pushar dom, jag nyper dom i skinnet och får dem att vakna upp. Dem ser mig som en tjej som livet bara flyter på hos, som inte låter någontin stoppa henne. Visseligen är det så, men jag har mina upp och nedgångar också. Man måste vara stark helt enkelt och även om man inte tror på sig själv så måste man låtsas. Låtsas till folk tror att du har ett bra självfötroende, ljug för dig själv om att du har de. Tillslut tror alla på det, även dig själv. De gör dig till en stark människa.

Nu vad det ju inte de jag ville få ut, utan mera att jag har min första hemlängtan. Eller mer, jag saknar mig gamla liv längtan. Jag inser hur bra allt var, trots att jag ständigt jobbade för något bättre. För att bli något större. Så är det ju, man blir aldrig helt nöjd.
Jag blickar tillbaka på alla möjligheter jag fått i mitt liv, som jag önskar alla kunde få. Jag har dock inte uppskattat dem tillräckligt för att ta mig vidare tror jag.
Som många av mina närmsta vänner och såklart hela min tjocka släkt vet så vill jag bara en grej med mitt liv. Bli skådis, bli känd. Jag står fast vid det och har gjort de så länge jag kan minnas.
" vad händer om allt går åt skogen med det"?
jag vet inte? borde jag ha ett svar?.. Om man vill något tillräckligt och kämpar tillräckligt hårt så kan man göra vad man vill med livet eller hur?! Jag står fast vi det. För det finns bara en sak som jag kan sakna lika mycket som min familj och mina närmsta vänner. Något som står mig så nära att jag aldrig skulle kunna leva utan det.


Scenen.

Jag saknar mitt svenska liv. Hade jag varit i Sverige nu så hade jag nog stått och gjort en julshow varje helg. Haft uppspelsvecka i skolan för att få visa allting som jag jobbat på den senaste tiden. I januari hade jag som vanligt börjat mitt helg jobb, på scen.
Dock är jag glad över att vara här i USA och få nya möjligheter och eftarenheter. De kommer jag behöva om jag vill ha en framtid som skådis. Ibland önskar jag att jag kunde ta tag i saker lite mer. Så jag har lovat mig själv att jag ska ta varenda chans jag får från och med nu att göra något som kan hjälpa min framtid.


Här kunde jag stått, men nästa år kommer jag göra något sånthär!! De ska jag se till (:Tack kära kusiner

Titta på videon så får ni se lite små saker jag fick från Sverige, värmde hjärtat så mycket! Har den finaste familjen hemma i sverige som jag saknar mer och mer nu. tackvare julpaketet så behöver jag inte sakna er lika mycket! (: Fråga: Vad tycker ni bloggläsare om mina Video bloggar? Är dem bra ? ska jag fortsätta ? eller föredrar ni mer inlägg med text och bilder?


veckans insperation

Det där med att glömma kameran har jag blivit värdsbäst på. Tråkigt eftersom jag har så fina minnen jag borde ta bilder på.. menmen!

Har stannat efter skolan hela veckan inför final exam. Min bästis Moises har hjälpt mig med mitt slutprov i Historia. Jag hoppas på att jag klarar det, annars kan de bli jobbigt.. lägger ner så mycket tid jag kan på de, men de är inte lätt i privatskola för deras tester är mycket svårare.

Denna helgen har bestått av makeupparty och exchangestuden party. Har blivit ett pintrest fan också ja.. de kommer väl till Sverige om dett halvår eller så. De är en hemsida med coola ideer om hur man kan göra tex, en frisyr, en festsminkning eller bilder på hus och inredning. Ja i stort sätt allt som ger insperation till folk.
Själv preminerar jag på smink,hår, inredning och naglar.
Blev besatt av inredningssidan och har börjar föreställa mig mitt dröm hus. Jag vet precis vad jag vill ha! En så länge, och förmodligen efter USA så kommer jag bo hemma.. de är dock en annan femma. Men jag vill göra om halva mitt rum till en sminkhörna/garderob.

Jag har köpt så mycket fina sminkprodukter och kläder till sådana billiga priser här i USA så att jag bara längtar efter att få komma hem och fylla upp min garerob. Mina smyckeställ och sminkbordet.
Pinned Image

Pinned Image
Pinned Image

Pinned Image

Pinned Image

Lucia i America

Godmorgon bloggen,

visseligen är de inte morgon hos er längre. Men hos mig är det!
Har precis haft ett långt samtal med mamma vilket var väldigt mysigt. Håller på att ladda upp fler videos på bloggen också enbart för er.

Idag kl 7 på morgonen gick jag Lucia tåg för min värdfamilj. Hade bestämt mig för detta sendan jag kom. Så jag fixade lite glitter, röda ljus och svenska pepparkakor. Stack även till dollar store för att köpa alla barnen en liten extra julklapp.

Så jag drog med Susi min värdsyrra och förklarade vad Lucia tyckte de lät kul att göra så hon gick också med. Som min täna.

Väckte upp hela familjen med att gå in i deras rum och sjunga. Sedan fick de sina paket. Jag sjöng sankta Lucia och tänd ett ljus. Dem tyckte de var vackert (:

På Tisdag är de Lucia i Sverige. Då ska jag visa vad det är för skolan! De ska bli kul (:


Susi och jag, nyvakna ! haha (;


San Fransisco

En video från San Fransisco när vi skulle berätta lite om resan. Istället blev vi upptagna med musiken och hittade såkallade "street Preformance" som var sjukt duktiga!


Video från min dansuppvisning


För några veckor sedan hade jag dansuppvisning. Visseligen var jag sjuk och hade 40graders feber. Men jag tänkte visa er videon i varje fall eftersom jag vet att mor min vill se! (:


Tack till er

Tack för cred kära läsare !

Mer bilder kommer på området där jag bor (: Kanske gör en video också. Imorgon ska jag gå till rektorn och se om hon accepterar att jag tar bilder på skolan. Eftersom de är egentligen inte tillåtet.. men jag som är utbytesstudent burkar ha många fördelar så!

Håller på att ladda upp min första video, av alla fem! Men den är bara på 5% efter en halvtimme så... de kan ta en liten stund.

Föressten, fick ett paket från Sverige idag. Överlycklig! tack kära släkten!

Facelook från min Choir ( kör ) konsert. emh.. ja min säng ser lite obäddad ut.. men nu är den bäddad! endast för mamma, mormor, moster annica och alla andra petinoga folk!

Hur eller hur

fick en ganska bra fråga.. vad betyder hur eller hur?!

Jag är väl medveten om hur mycket av min svenska som jag har börjat tappa. Hur jag blir helt ställd när jag inte kan translata ( tog mig ca 4min att komma på nu att de visst hette översätta ) orden.
Men jag tror nog, så långt jag kan minnas att jag alltid använt ordspråket(?) Hur eller hur...
Det jag menar med de i varje fall att, " aja, men i varje fall" eller ja.. jag kan inte förklara !


Föresten.. vad är ni bloggläsare intresserade av att läsa? tänkte göra ett inlägg om lite fler kulturskillnader jag har stött på.


Mycket att göra

 • God morgon bloggen!

  Sjukt dålig uppdatering på senaste. Beror mestadels på att jag har haft mycket att göra nu såhär när vi precis haft lov. Alla är stressade över att de endast är 3veckor kvar i skolan. Inklusive jag.
  Här i USA har man final exams i alla klasser innan jullov + 100andra uppsatser att göra vilket suger.
  Starbucks, Flying M och alla dessa andra caffé shoppar kommer bli mina bästa vänner under dessa veckor.

  Igår var jag och Susi ensamma hemma så vi passade på att bjuda över vänner för en film kväll. Hade en jätte trevlig kväll med alla. De flesta stack hem kl 10 eller något. Tillslut var det bara Moises som vart kvar! Han är nog helt klart min alldra bästa amerikanska vän. Han är så urgullig och omtänksam, dessutom kan jag berättta verkligen allt för honom. På Thanksgiving skickade han ett så fint kort till mig som fick mig att skratta. Ja den killen vet helt enkelt hur man förgyller min dag. Precis vad jag behöver när de blir jobbigt :)

  Känner förtillfälet att jag sviker mina blogg läsare nu när jag faktiskt inte har tid för bloggen. Har tjatat på mig själv i flera dagar att jag måste ladda upp videosarna vilket jag såklart ska få tummen ur röven och göra... hoppas jag... Nej jag ska! Jag lovar att försöka få de gjort idag också.
  Sen ska jag väl bli en aning djup och försöka skriva till några fina brev som jag skickar med i familjens julklappar.

  Skirver en lista här så jag inte glömmer:
 • Plugga inför Historia Prov. Samt göra läxa.
 • Skriva till mina sista brev
 • Springa till affären för att köpa dem 2 sista julklapparna
 • Försöka hitta bra priser på Converse till min kusin.
 • Beställa en ny bok.
 • Posta mina vidos på bloggen

 


Blogga senare!

Mitt liv är lite kaos just nu ;) eller mestadels mycket att göra hur eller hur :D hörs senare!


RSS 2.0